/ Novinky
Cesta k velkému červenému vínu
30/07/2022O tom, že na Moravě mohou vzniknout velká bílá vína s dlouhodobým potenciálem ke zrání snad již nikdo nepochybuje. U moravských červených vín zatím veřejnost často neprávem odsuzuje jejich potenciál a kvalitu. My jsme přesvědčeni, že i určité modré odrůdy vysázené na správně zvolených lokalitách, dokážou při správném přístupu vinohradníka konkurovat světovým červeným vínům. Například odrůdy Frankovka nebo Pinot noir, které jsou historicky spjaty s českým a moravským vinařstvím, dokazují jak velká vína z nich mohou vznikat. Jinak tomu nebylo ani u naší Frankovky 2020 „Single barrel“, která pochází z vinice v trati Šusfeldy a zrála po dobu 12 měsíců v novém barique sudu z Francie. Na fotce můžete vidět, jak aktuálně redukujeme násadu hroznů na Pinot noir. Redukce hroznů je jeden z nejdůležitějších faktorů při výrobě velkého červeného vína, protože keř svoji veškerou energii vkládá do pár ponechaných hroznů. Hrozny lépe dozrávají, vybarvují se a víno z nich je potom plnější s výraznějším aroma.